Kitchen Sink

Az ajtófélfánál állok kontraposzt helyzetben. Te karcsú ívben a mosogató fölé hajolsz és vizet eresztesz. Egyszerre csavarod meg a hideg- és a melegvizes csapot. A mosogatóban felgyülemlett szennyes edények között utat keresel a kezeddel, hogy a dugót a lefolyóba nyomd. Hosszú ujjaiddal meglötyögteted a vizet: ellenőrzöd a megfelelő hőmérsékletet. A mosogatószert egy bárpincér ügyességével kapod fel és az arányokra ügyelve a vízbe öntöd a szükséges mennyiséget. A vízsugár körül hab képződik, a tányérok és a poharak fokozatosan eltűnnek a lebegő habszigetek alatt. Amikor a mosogató háromnegyed részéig ér a víz, újból megkevered a vizet, majd elzárod a csapokat. Az áztatás fontos része a mosogatásnak, ettől lesznek igazán tiszták az edények, magyarázod, miközben a konyharuhába törlöd a kezed.

Körülnézel. Az egyik polcról leemeled a morzsaporszívót, bekapcsolod és halk berregés kíséretében csíkokban tünteted el a morzsákat a konyhaasztalról. Ezután a benedvesített szivaccsal járod át a felületeket, hogy aztán a gumicsíkos lehúzóval elvégezd rajtuk az utolsó simításokat. Zavar, ha bekapcsolom a rádiót, kérdezed. Fejemmel nemet intek. Te a rádióhoz nyúlsz, ami a gomb nyomására kellemes zenét áraszt. A mosogatáshoz mindig ezt az adót választom. Nem tudok bármilyen zenére mosogatni, teszed hozzá mentegetőzve. Arra gondolok, hogy nem is beszélgettünk még zenéről. Inkább nem mondok semmit.

A mosogatónál állsz ismét. A szivacs az egyik kezedben, egy habos tányér a másikban. Köröző mozdulatokkal kergeted le róla a megázott maradékot. A negyedik körben a szivacs nyer. A tányér jutalma a tiszta vizes öblítés. A csillogó tányér a szárítóban landol, ahol bevárja a többieket: még két tányért, három bögrét, hat vizes poharat. Az evőeszközök legalul sorakoznak, egymásután jönnek a kanalak, a villák és a kések, hogy létezésük új értelmet nyerjen kezed munkája alatt.

Fejemet a félfának támasztom. Egy elsárgult poszter néz rám a konyhaszekrényről. Egy korábbi tulajdonos ragaszthatta oda, hogy aztán megfeledkezzen róla. Elolvasom az aláírást: Részlet Hieronymus Bosch A gyönyörök kertje című triptichonjából. Elveszek a reprodukció apró részleteiben. Amikor ismét feléd fordulok, ujjaid között a hab hártyaként feszül. Tréfából szakállat ragasztasz magadnak. Nevetünk. Kihúzod a mosogató dugóját, hallgatjuk, ahogy a lefolyó elnyeli a koszos vizet. Kérsz pirítóst, kérdezed. Bólintok. Miután a kenyérszeleteket eltünteted a kenyérpirítóban, két csillogó tányért veszel elő a szekrényből, és az asztalra teszed őket. Egy erőszakos jelre a pirítósok felugranak helyükről és én a szememmel követem, ahogy morzsákat ejtesz, amíg vékony kezeddel a tányérba helyezed vasárnapi reggelimet.

Comments

Popular posts from this blog

Black Summer

Saves the Day

Dahab Diving memories I.