Big City Life

Az Amszterdamból Hilversumba közlekedő vonaton ülök. Az elsuhanó tájba feledkezem, élvezem, ahogy a vonat kettéhasítja a teret. Az ablakban visszatükröződő ismeretlen arcok nem vesznek tudomást erről a folyamatos pillanatról. Éveken keresztül utaztam hasonló távolságon nap, mint nap, most mégis különleges kalandnak élem meg ilyen messzire magam mögött hagyni szeretett városomat. Vajon hova tűnt belőlem az utazás iránti rajongás? És mivé lett bennem az a sokáig kísértő gondolat, hogy minél távolabb megyek, annál jobb helyre kerülök? Ha nincs elvágyódás, akkor jó helyen vagyok – próbálok elfogadható magyarázatot találni a megismerés szándékának eme nagyfokú hiányára.

Talán maga a tény, hogy külföldön élek - ami számomra még mindig olyan, mintha egy nagy utazáson lennék - szorítja el bennem a kíváncsiságot más tájak felé. Nem jártam sok helyen, mióta itt élek. A leghosszabb belső utazásom mégis itt zajlott, és zajlik folyamatosan. Igazad van abban, hogy az ember, ha külföldön él egy olyan országban, amelynek nem beszéli a nyelvét, sok mindent elmulaszt a világ történéseit illetően, és az élet történéseit illetően is. Ha azt mondom, örülök, hogy elmulaszthattam ezeket az eseményeket az ismét csak magyarázkodásnak tűnik? Meg akarom szépíteni a valóságot ahelyett, hogy bevallanám: nem hajt megállíthatatlan vágy az ismeretlenbe?

Próbálom megragadni a napot, és közben értelmet találni a perceknek. Nem keresek nagy összefüggéseket, nem vonz az Üveggyöngyjáték-féle enciklopédikus tudástár. A műveltség és a tudás esetlegességére gondolok. Ahogy itt ülök a vonaton, a velem szemben ülő fiatal lány Bernlefet olvas. Az egyetlen név a kortárs holland irodalomból, amit ismerek. Megígérem magamnak, hogyha hazamegyek elolvasom végre a könyvet, amit még decemberben vettem Budapesten. Hétköznapi Slumdog Millionaire - mosolyodom el.

Nézem a tájat, ami mindennap kétszer elkísér. Néha egy hajszálon múlik minden. Egy elejtett, ismeretlen hajszálon, egy tévedésből megdicsért hajszálon. Vagy egy gyengéden végigsimított hajszálon... A vonat megáll. Leszállok. A kertben a szél erősen fújja egy hatalmas nyárfa leveleit. A falevelek ugyanolyan hangon zizegnek, mint otthon. Megdöbbentő felismerés. Összekötöm a hajam és a következő utazásomra gondolok.

Comments

Popular posts from this blog

Black Summer

Saves the Day

Dahab Diving memories I.